Showing posts with label Animals G. Show all posts
Showing posts with label Animals G. Show all posts

Thursday, 14 December 2017

Friday, 16 December 2016

Giant panda

The giant panda (Ailuropoda melanoleuca, lit. "black and white cat-foot"; simplified Chinese: 大熊猫; traditional Chinese: 大熊貓; pinyin: dà xióng māo, lit. "big bear cat"), also known as panda bear or simply panda, is a bear native to south central China.It is easily recognized by the large, distinctive black patches around its eyes, over the ears, and across its round body. The name "giant panda" is sometimes used to distinguish it from the unrelated red panda. Though it belongs to the order Carnivora, the giant panda's diet is over 99% bamboo. Giant pandas in the wild will occasionally eat other grasses, wild tubers, or even meat in the form of birds, rodents or carrion. In captivity, they may receive honey, eggs, fish, yams, shrub leaves, oranges, or bananas along with specially prepared food.

Read  More : Click Here




Thursday, 17 November 2016

Grizzly bear



The grizzly bear (Ursus arctos ssp.) is any North American subspecies of brown bear, including the mainland grizzly (Ursus arctos horribilis), Kodiak bear (U. a. middendorffi), peninsular grizzly (U. a. gyas), and the recently extinct California grizzly (U. a. californicus†) and Mexican grizzly bear (U. a. nelsoni†). Specialists sometimes call the grizzly the North American brown bear because the grizzly and the brown bear are one species on two continents. It should not be confused with the black grizzly or Ussuri brown bear (U. a. lasiotus) which is another giant brown bear subspecies inhabiting Russia, Northern China, and Korea.

Read More : Click Here

Since the mainland grizzly is so widespread, it is representative and archetypal for the whole subspecific group. Even so, classification is being revised along genetic lines. Except for females with cubs  grizzlies are normally solitary, active animals, but in coastal areas, grizzlies gather around streams, lakes, rivers, and ponds during the salmon spawn. Every other year, females (sows) produce one to four young (usually two) which are small and weigh only about 500 grams (1 lb) at birth. A sow is protective of her offspring and will attack if she thinks she or her cubs are threatened.


Thursday, 2 July 2015

Gecko - lizards

Geckos are lizards belonging to the infraorder Gekkota, found in warm climates throughout the world. They range from 1.6 to 60 cm. Most geckos cannot blink, but they often lick their eyes to keep them clean and moist. They have a fixed lens within each iris that enlarges in darkness to let in more light.

Geckos are unique among lizards in their vocalizations. They use chirping sounds in social interactions with other geckos. They are the most species-rich group of lizards, with about 1,500 different species worldwide. The New Latin gekko and English "gecko" stem from the Indonesian-Malay gēkoq, which is imitative of the sound the animals make.

All geckos, excluding the Eublepharidae family, lack eyelids and instead have a transparent membrane, which they lick to clean. Nocturnal species have excellent night vision; their color vision is 350 times more sensitive than human color vision. The nocturnal geckos evolved from diurnal species which had lost the eye rods. The gecko eye therefore modified its cones that increased in size into different types both single and double. Three different photopigments have been retained and are sensitive to UV, blue, and green. They also use a multifocal optical system that allows them to generate a sharp image for at least two different depths.

Most gecko species can lose their tails in defense, a process called autotomy. Many species are well known for their specialized toe pads that enable them to climb smooth and vertical surfaces, and even cross indoor ceilings with ease. Geckos are well-known to people who live in warm regions of the world, where several species of geckos make their home inside human habitations. These (for example the house gecko) become part of the indoor menagerie and are often welcomed, as they feed on insects, including mosquitoes. Unlike most lizards, geckos are usually nocturnal.

The largest species, the kawekaweau, is only known from a single, stuffed specimen found in the basement of a museum in Marseille, France. This gecko was 60 cm (24 in) long and it was likely endemic to New Zealand, where it lived in native forests. It was probably wiped out along with much of the native fauna of these islands in the late 19th century, when new invasive species such as rats and stoats were introduced to the country during European colonization. The smallest gecko, the Jaragua sphaero, is a mere 1.6 cm long and was discovered in 2001 on a small island off the coast of the Dominican Republic.

Read More : Click Here



Thursday, 14 May 2015

Giant panda

The giant panda (Ailuropoda melanoleuca, lit. "black and white cat-foot"; simplified Chinese: 大熊猫; traditional Chinese: 大熊貓; pinyin: dà xióng māo, lit. "big bear cat"), also known as panda bear or simply panda, is a bear native to south central China.It is easily recognized by the large, distinctive black patches around its eyes, over the ears, and across its round body. The name "giant panda" is sometimes used to distinguish it from the unrelated red panda. Though it belongs to the order Carnivora, the giant panda's diet is over 99% bamboo. Giant pandas in the wild will occasionally eat other grasses, wild tubers, or even meat in the form of birds, rodents or carrion. In captivity, they may receive honey, eggs, fish, yams, shrub leaves, oranges, or bananas along with specially prepared food.

The giant panda lives in a few mountain ranges in central China, mainly in Sichuan province, but also in neighbouring provinces, namely Shaanxi and Gansu. As a result of farming, deforestation, and other development, the giant panda has been driven out of the lowland areas where it once lived.

The giant panda is a conservation reliant endangered species. A 2007 report shows 239 pandas living in captivity inside China and another 27 outside the country. As of December 2014, 49 giant pandas live in captivity outside China, living in 18 zoos in 13 different countries. Wild population estimates vary; one estimate shows that there are about 1,590 individuals living in the wild, while a 2006 study via DNA analysis estimated that this figure could be as high as 2,000 to 3,000. Some reports also show that the number of giant pandas in the wild is on the rise.On March 2015, Mongabay stated the wild giant panda population increased by 268, or 16.8%, totaling to 1,864 individuals.However, the IUCN does not believe there is enough certainty yet to reclassify the species from Endangered to Vulnerable.

While the dragon has often served as China's national emblem, internationally the giant panda appears at least as commonly. As such, it is becoming widely used within China in international contexts, for example as one of the five Fuwa mascots of the Beijing Olympics.

Read  More : Click Here





Giant panda by asith-mohan-mangalore

Friday, 8 May 2015

Grizzly bear

The grizzly bear (Ursus arctos ssp.) is any North American subspecies of brown bear, including the mainland grizzly (Ursus arctos horribilis), Kodiak bear (U. a. middendorffi), peninsular grizzly (U. a. gyas), and the recently extinct California grizzly (U. a. californicus†) and Mexican grizzly bear (U. a. nelsoni†). Specialists sometimes call the grizzly the North American brown bear because the grizzly and the brown bear are one species on two continents. It should not be confused with the black grizzly or Ussuri brown bear (U. a. lasiotus) which is another giant brown bear subspecies inhabiting Russia, Northern China, and Korea.

Since the mainland grizzly is so widespread, it is representative and archetypal for the whole subspecific group. Even so, classification is being revised along genetic lines. Except for females with cubs  grizzlies are normally solitary, active animals, but in coastal areas, grizzlies gather around streams, lakes, rivers, and ponds during the salmon spawn. Every other year, females (sows) produce one to four young (usually two) which are small and weigh only about 500 grams (1 lb) at birth. A sow is protective of her offspring and will attack if she thinks she or her cubs are threatened.

Read More : Click Here







Grizzly Bear by asith-mohan-mangalore